Udvist dansk-somalier frygter for
sit liv i Somalia
Op mod 1000 somaliere i Danmark har mistet deres opholdstilladelse i løbet af de seneste måneder. Flere af sagerne er ikke endeligt afgjort endnu. Men det er Zacharias' sag. Han er udvist og han frygter for sit liv i Somalia.
"Jeg er udvist fra Danmark, så jeg vil rejse til Somalia," fortalte Zacharias på et offentligt møde om udvisningerne, som AarhuSomali holdt d. 13. marts 2019, i samarbejde med Leg og Lær - Fælles om Frydenlund og Integrationsrådet i Aarhus Kommune.
"Jeg er bange for Al-Shabab. De ved, at jeg er modstander af dem," sagde Zacharias.
Og efter en kort pause tilføjede han: "Al-Shabab vil dræbe mig."
Han kom til Danmark i 2014, og de seneste tre år har han haft arbejde.
"Jeg er virkelig ked af det, for jeg klarer mig godt i Danmark. Men nu har jeg fået 30 dage til at rejse," siger Zacharias.
Kritik af hemmelig aftale
Abdi-Rahman Iidle fra AarhuSomali og Leg og Lær bød velkommen til mødet, og John Graversgaard fortalte om situationen og aftenens program.
Abdirashid Sheikh fra AarhuSomali har for nylig været i Mogadishu. Hab fortalte om situationen der, hvor der dagligt er skyderier og hvor folk jævnligt bliver dræbt. Han kritiserede at Danmark og Somalia har indgået en hemmelig aftale om somaliere udvist fra Danmark, da ingen kender indholdet i aftalen.
"Danmark er i dag værre end Trumps USA. Vi må kæmpe for at de somaliere, der bor i Danmark, får lov til at blive her," sagde Abdirashid Sheikh.
Advokat Helle Holm Thomsen gennemgik ret grundigt regler om muligheder for dansk-somaliere, der risikerer at blive udvist. Ahmed Barzinji fra Dansk Flygtningehjælp fortalte om muligheder for at få støtte til repatriering ved udrejse fra Danmark til Somalia.
Vi kan godt gøre noget
Jule Pedersen fra Venligboerne i Odder fortalte om det store støttearbejde de i Odder har udført for en udvist somalisk familie, og som desuden har ført til ændring af sagsgangen i forbindelse med udvisning af familiesammenførte til udviste dansk-somaliere.
"Vi er nødt til at gribe de muligheder vi har, selvom vi ikke er politikere. Vi er jo egentlig bare nogle mødre, men vi kan godt gøre noget, vi behøver ikke være magtesløse," sagde Jule Pedersen.
Ved mødets slutning skrev flere af deltagerne sig på en liste til en kommende arbejdsgruppe vedrørende udvisningerne.
AarhuSomali vil desuden følge udviklingen mht. inddragelse af opholdstilladelser og udvisning af dansk-somaliere fra Danmark