AarhuSomali og indsatsen mod corona-smitte

Myndigheder roser somalieres

indsats mod corona-smitte

”Lær af Aarhus”, siger flere chefer hos sundhedsmyndighederne

Der er kæmpestor ros fra flere myndigheder til indsatsen fra somaliske foreninger i Aarhus, for at begrænse spredning af corona-smitten, da den steg faretruende i Aarhus i august. Og ikke mindst er der stor ros til samarbejdet med Aarhus Kommune, som andre kan lære noget af.
”Hvis de somaliske foreninger ikke havde taget så stort et ansvar, som de gjorde, så ville Aarhus ikke være blevet en grøn kommune igen, så hurtigt som vi blev det,” siger stadsdirektør i Aarhus, Niels Højberg til AarhuSomali.dk.
Da det stod klart, at mange med somalisk baggrund var smittet, blev AarhuSomali, der repræsenterer flere somaliske foreninger, inviteret til møde på Aarhus Rådhus med borgmesteren og stadsdirektøren. Niels Højberg roser, at de mødte op med det samme.
”Det har gjort en kæmpestor forskel, at der fra starten var enighed om, at kommunen og de somaliske foreninger var klar til at hjælpe hinanden med at stoppe smitte-spredningen,” siger stadsdirektøren.
Dagen efter holdt han møde med repræsentanter for en række somaliske foreninger i Aarhus, og her blev der dannet en somalisk corona taskforce, som straks derefter gik i aktion.
 

Afgørende kontakt til foreninger
Helt i toppen af det danske sundhedssystem er man også opmærksom på den store effekt, som samarbejdet mellem Aarhus Kommune og de somaliske foreninger har haft. Per Okkels, departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet beskriver ministeriets samarbejde med Aarhus Kommune som forbilledligt. Og han er klar over, at kommunen har haft rigtig god kontakt til de somaliske foreninger i byen.
”Det har været afgørende vigtigt at komme ind i de miljøer og få gjort en indsats dér. Så Aarhus Kommunes kontakt til de somaliske foreninger har været helt afgørende for at standse smitten i at sprede sig,” siger Per Okkels til AarhuSomali.dk.

Uvurderlig betydning
Charlotte Hjort, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, mener, at indsatsen fra de somaliske foreninger i Aarhus har haft uvurderlig stor betydning.
”Man skal ikke udskamme nogen. Man skal derimod skabe et tillidsfuldt samarbejde, sådan som man har gjort i Aarhus. For folk fra de somaliske foreninger har kunnet gå ud i miljøerne og tale til folk på en måde, de forstår,” siger Charlotte Hjort til AarhuSomali.dk
Hun understreger, at det ikke handler om, hvilken hudfarve eller etnicitet man har. Det handler om, at kommunikationen er mest effektiv, når den foregår med nogen, man kan identificere sig med. Her er kendskab til og synlighed i lokalmiljøet et stærkt redskab.
”Det er alfa og omega, at man taler til nogen fra sin egen gruppe. Og man skal jo vide, hvor og hvordan man kan blive smittet. Som når man i Aarhus aflyste fredagsbønnen i nogle uger, fordi man vidste, at smitten kan spredes dér. Det er da i høj grad at tage ansvar,” siger Charlotte Hjort.

Daglig kontakt
Niels Højberg fortæller, at han har været i daglig kontakt med den somaliske corona taskforce, hvor man har delt tal og snakket om problemer, som f.eks. oversættelse af materiale fra myndighederne. Og taskforcens indsats har fået mange til at blive testet i de mobile testcentre i flere boligområder.
”De somaliske foreninger har taget et kæmpestort ansvar for at nå ud til alle i Aarhus med somalisk baggrund. De har bidraget uvurderligt til at få stoppet smitte-spredningen,” siger Niels Højberg.
Daud Hussein Ahmed, talsmand for AarhuSomali og aktiv i corona taskforcen beskriver samarbejdet med stadsdirektøren som en succes-historie.
”Vi har været i daglig kontakt med Niels Højberg. Han har været god til at informere os om smitte-tal og om nyt fra sundhedsmyndighederne. Vi har haft et rigtigt godt samarbejde,” siger Daud Hussein Ahmed.

Andre kan lære af Aarhus
I Sundheds- og Ældreministeriet har man samlet op på erfaringerne fra Aarhus, bl.a. med hensyn til samarbejdet mellem kommunen og de somaliske foreninger.
”Vi kan helt klart bruge de erfaringer fremadrettet. Vi bruger dem i den situation, vi nu har, med øget smitte i København og Odense,” siger Per Okkels.
Charlotte Hjort mener, at andre kommuner kan lære meget af, hvad Aarhus har gjort, og at erfaringerne kan bruges i indsatsen overfor unge, hvor der lige nu er flest smittede.
”Det nytter ikke så meget, at forældre-generationen løfter pegefingeren. Det vil være meget bedre at få fat i nogle influencere. De kan jo påvirke unge til, hvilket tøj de køber, så de kan nok også tale til de unge om corona”, siger Charlotte Hjort.