Tamam fra 8210 har musikken i sit hjerte

”Jeg har altid sunget,” siger Tamam, der er kendt i hele landet som en af de fire piger i pigegruppen 8210 fra X-Factor. ”Og vi har altid været et rap-band,” tilføjer hun.

Efter at 8210 har været med i X-Factor bliver Tamam genkendt ude i byen af vildt fremmede mennesker. Det synes hun bare er sjovt.

Musik og sang betyder meget for hende. Det lever i hende.

”I X-Factor gik vores drømme i opfyldelse. Men vi har også kæmpet hårdt for det,” siger hun med et beskedent smil.

Den 20-årige kvinde bor i Brabrand, men hun er som så ofte på besøg hos sin familie i Bispehaven. Flere af hendes mindre søskende vil gerne blande sig i samtalen, men dem får hun blidt viftet væk.

”Jeg har musikken i mit hjerte,” siger hun med stjerner i øjnene.

Deltagelsen i X-Factor har betydet, at Tamam K. Abukar bliver genkendt af vildt fremmede mennesker ude i byen. Det synes hun bare er sjovt.

”Så behøver jeg ikke stå og kede mig ved busstoppestedet eller i bussen,” siger hun.

Gælder ikke for X-Factor

Interessen for hende er ikke buret inde i de ellers så snærende bånd: de etniske grupperinger. Alle snakker med hende, om de er af dansk, somalisk eller hvilken som helst afstamning. Det er hun glad for.

”Jeg bryder mig ikke om opdeling. Det er det værste, jeg ved. Og jeg vil ikke kigges ned på, bare fordi, jeg har en anden hudfarve,” siger Tamam og rynker panden.

Hun synes, at man altid kun hører noget negativt om indvandrere. Og det er hun træt af. Men sjovt nok gælder det ikke for deltagerne i X-Factor.

Tidligere deltog hun i gruppen ”All Kinds”, som tog ud og sang og dansede for folk.

”Det var utroligt, hvad folk kunne finde på at spørge os om. ’Går I i bad’ blev vi spurgt. Og det er da mærkeligt, vi er jo ikke dyr,” siger Tamam.

Måtte gå med drenge

Tamam fortæller om sin opdragelse, at den har været meget fri:

”Mine forældre har altid stolet på mig. Så jeg måtte gerne gå med drenge og tage med på lejrskoler.”


”Jeg har musikken i mit hjerte,” siger Tamam og tilføjer, at musikken deler pladsen med tilknytningen til hendes somaliske rødder.

Hun voksede op i Lystrup, hvor hendes klassekammerater og venner var etniske danskere. Det har betyder meget. Men den danske form for frihed med fester, druk og diskoteksbesøg har dog aldrig interesseret i hende.

Hun fortæller, at selvom musikken fylder hendes hjerte, så deler den pladsen med tilknytningen til hendes somaliske rødder. Også selvom hun faktisk ikke kan huske noget om Somalia, som hun sammen med sin familie flygtede fra som fem-årig.

”Jeg er både dansker og somalier. Jeg har begge kulturer i mig, og det er jeg glad for,” siger hun.

Man skal hjælpe andre

Det bliver for varmt med den sorte hat, Tamam altid går med på hovedet, så den tager hun af.

”Jeg er muslim, men jeg går ikke med tørklæde. Og hatten er ikke i stedet for tørklædet. Jeg går med hatten, fordi jeg kan lide den,” siger hun.

Den unge kvinde drømmer om musik og optræden. Og hun er glad og stolt over, at 8210 skal optræde ved den somaliske kulturfestival i Århus den 27. maj.

Hun drømmer også om en uddannelse. Lige for tiden har hun et sabbatår, men til efteråret starter hun på VUC for at tage 10. klasse. Siden vil hun gerne uddannes som pædagog.

”Jeg vil gerne gøre noget for andre. Hjælpe andre mennesker, og give de fattige et bedre liv. Min mor har opdraget mig og mine syv søskende til at hjælpe og dele med andre, og gøre andre glade. Man skal ikke bare tænke på sig selv,” siger Tamam.

 

 



”Jeg er både dansker og somalier. Jeg har begge kulturer i mig, og det er jeg glad for,” siger Tamam.

Download programmet til festivalen her