Somaliere vil selv tjene penge

”Somaliere gider ikke arbejde, de vil bare hæve deres kontanthjælp.” Sådan lyder en fordom, som har hærget i Danmark i flere år.

Men fordommen passer ikke til virkeligheden. Det fortæller en somalisk kvinde, som netop arbejder med at få somaliere i arbejde.

”Jeg har aldrig mødt nogle somaliere,
som ikke gider arbejde,” siger Mulki Hussein.

Mulki Hussein er en energisk kvinde, og når hun taler gør hun det både med munden, hænderne og øjnene. Hun er leder af Shaqo, der arbejder med integration og jobformidling, støttet af Arbejdsmarkedsstyrelsen.

”Alle somaliere vil gerne have et arbejde, og jeg har aldrig mødt nogle, som ikke gider. Men for nogle er det meget svært, fordi de ikke kan tale dansk og fordi de ikke kender kulturen på de danske arbejdspladser,” siger Mulki Hussein.

Skal komme smilende på arbejde

I løbet af de seneste to år har Mulki Hussein og Shaqo skaffet 273 somaliere i arbejde, og samlet har Shaqo fået 529 personer i arbejde. Mange af dem har fået ufaglært arbejde med rengøring, largerarbejde eller som buschauffør.

”Somalierne er nogle gange ikke så gode til at høre efter, hvad en arbejdsgiver siger til dem. For de er så stolte,” fortæller Mulki Hussein.

Men efter et stykke falder de til på arbejdspladsen, og så går det bedre, er hendes erfaring.

Sproget er ofte en stor hindring. Nogle somaliere tror, at andre på arbejdspladsen er efter dem eller måske er direkte racistiske. Men der er som regel tale om misforståelser.

”Jeg siger til dem, at de skal komme smilende på arbejde og sørge for at gøre deres bedste,” siger Mulki Hussein.

Ingen af ”den slags”

Flere somaliske kvinder har fået arbejde med rengøring. Men først skal arbejdsgiverens fordomme og tørklæde-skræk overvindes.

”Jeg vil ikke have nogle af ’den slags’,” sagde en arbejdsgiver om somalierne.

Det fortæller Mulki Hussein, som var chokeret over den måde at tale på. Men hun gav ikke op. Hun pressede på for at få en somalisk kvinde ansat til rengøring, og stædigheden gav pote. Kvinden fik arbejde, og hun gør ikke rent iklædt sit store tørklæde og sine lange gevandter, som arbejdsgiveren frygtede. Kvinden tager noget andet tøj på, når hun arbejder, og hun bærer kun et lille tørklæde.

”Arbejdsgiveren endte med at blive glad for kvinden, og hun bad mig om at sende én til,” siger Mulki Hussein med et stort smil.

 

Læs også Mulki fortælle i artiklerne