Manden skulle skamme sig

Bristede drømme er svære at leve med, også når det handler om arbejde og uddannelse.

Mulki Hussein fortæller, at flere somaliere har forsøgt at få arbejde igen og igen, uden at det er lykkedes. Og så kan det være svært at blive ved. Derfor hænger nogle somaliske mænd hænger fast i en tilværelse med lediggang sammen andre mænd, som heller ikke har arbejde.

”Jeg sagde til en somalisk mand, som har været i Danmark længere tid end jeg har, at han skulle skamme sig, når han stadigvæk bare gik rundt uden at lave noget. Det havde han aldrig fået at vide før, og han skammede sig faktisk,” siger Mulki Hussein.

Hun spurgte ham, hvad der var hans store drøm, men svaret var bare, at hans drømme for længst var bristet. Hun sagde til ham, at han skulle gå efter sin drøm, og hvis det var svært, skulle han bede om hjælp.

”Ingen ting i verden er gratis. Du skal arbejde for det, du vil have. Og du må selv tage ansvaret for dig selv og dine børn,” siger Mulki Hussein, og den holdning gennemsyrer hendes arbejde.

”Ingen ting i verden er gratis. Du skal arbejde for det, du vil have,” siger Mulki Hussein.

 

 

 

Kvinder er stolte rollemodeller

Langt de fleste somaliere, som Mulki Hussein får sendt i arbejde, bliver i deres job. De bliver fulgt et stykke tid fra Shaqo, som opmuntrer dem til at lære mere dansk, da sproget er nøglen til arbejde og uddannelse.

Flere får gavn af muligheden for at arbejde om formiddagen og gå på sprogskole om eftermiddagen nogle dage om ugen. De somaliske kvinder har ofte en stor børneflok, så de har måske brug for lektiehjælp, men det kan Shaqo også få sat i værk.

Siden snakker Mulki Hussein med kvinderne om, at de kan uddanne sig som pædagog, SOS-assistent eller noget andet. Nogle af dem tager springet, og det er faktisk lykkedes for flere af de somaliske kvinder at komme i gang med en uddannelse.

Kvinderne bliver glade for, at de aldrig mere skal se en sagsbehandler og snakke om kontanthjælp.

”Kvinderne er stolte, når de tjener deres egne penge. De får råd til noget mere, og de bliver gode rollemodeller for deres børn, som bliver stolte af dem,” siger Mulki Hussein, som selv er gift og har fem børn.

 

 
”Kvinderne er stolte, når de tjener deres egne penge,” siger Mulki Hussein. 

 

Læs også Somalisk nej til Al-Shabaab - Mustafa Jama om radikalisering
Læs også Viden er våbnet mod radikalisering - Somalisk forbund handler