Mindeord om Hadraawi fra AarhuSomali

Aarhusomali: Mindeord om Hadraawi (1943-2022)

 Hadraawi i Aarhus marts 2013
 
Mohamed Ibrahim Warsame, den bredt anerkendte digter-filosof og intellektuelt, bedre kendt med øgenavnet ”Hadraawi” er ikke længere i denne verden. Han døde torsdag den 18. august 2022 i sin fødeby- Burao, Somalia/Somaliland.
Navnet Hadraawi, som betyder ”den talende”, blev han kaldt som barn, da han under sin skolegang boede hos sin onkel fra sin fars side i Aden, Yemen. Aden var dengang1940/50erne en store kosmopolit base for det britiske imperium. Somalia var tæt på, på den anden side af det røde hav og ofte forsynede kolonien med kød, fisk og diverse landbrugsprodukter.
Da yemenitterne begyndte et oprør mod det britiske styre i 1967, efterfulgt af en blodig borgerkrig, flygtede Hadraawi sammen med andre somaliere til Mogadishu, som også dengang var en mere kosmopolit og tiltrækkende kystby.
Efter få år kom den såkaldte militærrevolution i Somalia. Hadraawi var blandt det første til at gennemskue militærfolkene at de ikke duede til at styre landet forsvarligt. Med sine digte og filosofiske kritiskbemærkninger, blev han udpeget som fjende nr. ét af regimet. I de efterfølgende år kom han ind og ud af isolationsfængsel i flere omgange.
Som Hadraawi præcist forudså kollapsede den somaliske militærstat og dermed tog det somaliske folk og landet med sig. Det blev et land karakteriseret af konstant borgerkrig samt diverse menneskelige lidelser. Konsekvensen af hvad Hadraawi længe har advaret om, hersker desværre stadig i landet med en hensynsløst elitære magtkampe og formålsløshed.
I en overgang på ca. fem år, var Hadraawi i eksil som flygtninge i London, hvor han konkluderede han ikke kunne bor der, grundet ”han var tæt på at miste sin identitet”. Han vendte hjem for at finde sig selv og dermed deler lidelserne med sit folk.
For at gøre noget ved det herskende borgerkrigsudfordringerne lancerede Hadraawi en ”fredsmission” hvor han rejste rundt omkring i landet og også i udlandet.
I forbindelse med sin fredsmission var han også forbi i Danmark, herunder Aarhus i 2003. Efter 10 år, i 2013 kom Hadraawi igen tilbage til Danmark. Denne gang for at deltage i en konference ved København universitet. Senere deltog han også en workshop om ”sprog, kultur og kunst” som AarhuSomali organiserede i Aarhus.
Hadraawi understregede ved møderne, især overfor somalisk-danskere, om nødvendigheden af at blive en positiv bidragende del af det danske samfund, mens man måtte fortsat fastholde sine kulturelle identitet og baggrund.
Rundt omkring i verden blev Hadraawi mindet, af især kulturpersonligheder. Her kalder den store fransk avis, Le monde, Hadraawi ”Somalias Shakespeare”:
Læs her

Den store britiske avis, the Guardian, kaldt ham en af ”Somalias største digtere”:

Håber er nu at verden, herunder Somalia og somalierne, vil tage lære af Hadraaws seksårtiers filosofisk og poetisk indsats. Hadraawi efterlader hverken penge eller prestige men derimod et rigt arkiv af bøger, forelæsninger, teaterstyrkke, videoer og konferencerapporter mm.

Hadraawi ved AarhuSomali event
Hadraawi ved AarhuSomali arrangementet "Somalierne som verdensborgere - at praktisere kunst som politik" i Aarhus i 2013.