Somaliske kulturfestivaler - og events

 Verdens-stjerne væltede Gellerup

Den verdenskendte somaliske sang-stjerne Maryam Mursal var lørdag aften, d. 5. oktober, på hjemmebane i Gellerup, hvor hun optrådte ved Somalisk Bog- og Kulturfestival i A-Toget. Hun sang og optrådte med så meget energi, at hun bogstaveligt talt væltede Gellerup.

Maryam Mursal ved Somalisk Bog- og Kulturfestival i Gellerup d. 5.10.2013

Maryam Mursal optrådtee iført Somalia-blåt med hvide stjerner. Med sin sang og sin uimodståelige energi fik hun ikke bare dansegulvet til at gynge, hun fik også Gellerups beton til at svinge i takt til musikkens inciterende rytmer. Dansegulvet var som et oprørt hav af kjoler, dragter, jakker og blussende ansigter i et mangfoldigt og spraglet farvespil.

 
 
 
 
 
 
Alle indbydes til storstilet:
 

Somalisk Bog- og Kulturfestival


Lørdag d. 5. oktober kl. 13-22
 
A-Toget (tidl. Gellerupscenen) Gudrunsvej
 
Gratis adgang    
 Maryam Mursal
Optræden af:
  
Maryam Mursal
 
Farxiya Fiska
 
Horn og Africa
 
Halime Sofe
 
Somaliske forfattere

Foredragsholdere
 
 
Se plakat (nyt vindue)              
 
 

 
Se pressemeddelelse  (nyt vindue)
 -- o --

 

Somalierne som verdensborgere

- At praktisere kunst som politik

 
AarhuSomali havde lørdag d. 23. marts fornøjelsen at byde mere end 100 mennesker velkomne til en eftermiddag, hvor somalisk kultur, politk og global livsstil var i fokus.

Det var med oplæg af flere verdenskendte somaliske kulturpersonligheder, som professor Mohamed Hadraawi, Dr. Mohamed Dahir Afrax og Dr. Ladan Affi, samt med oplæg fra lokale somaliere, bl.a. fra AarhuSomali. Arrangementet blev holdt i Foreningernes Hus i Gellerup.
Somaliske drenge
 Aarhus "branded" som mangfoldig kulturby

Kulturfestivalen AarhuSomali i Musikhuset Aarhus den 27. maj har fået en del omtale ude i verden på somaliske hjemmesider, hvor der også bliver bragt billeder fra arrangementet. Med dette bliver Århus mange steder rundt om i verden ”branded” som en moderne storby med et mangfoldigt kulturliv.

 

Den somaliske kulturfestival i Musikhuset har ude i verden givet god omtale af Århus som en mangfoldig kulturby. Her ses pigegruppen 8210 optræde ved festivalen.

På den seriøse og kritiske hjemmeside SomaliTalk fremhæves det, at det er en af de første gange, hvor et etnisk samfund i Århus har holdt en så spektakulær kulturel fest.

Det omtales, at festivalen som et af sine mål havde, at introducere den somaliske kultur til det danske samfund, med den beundring og respekt det somaliske samfund har for Danmark og dets dejlige mennesker. Der fortælles endvidere, at kulturfestivalen gerne ville samle somalierne i Århus og arbejde imod, at dansk-somaliere udelukkes af samfundet. Det konkluderes, at målene blev opfyldt.

Der er desuden omtale af kulturfestivalens program, og der fortælles om nogle af de optrædende.

Hjemmesiden SomaliTalk har hjemsted i Minneapolis, Minnesota i USA, hvor der bor en del somaliere, hvoraf mange er veluddannede. SomaliTalk er en uafhængig, kritisk og seriøs nyhedsformidler, som beskæftiger sig med udviklingen i Somalia, med det somaliske samfund i USA og med somaliere rundt om i verden. Grundlaget er en indsats for fred og sameksistens i verden, og der skrives kritisk både om Al-Shabaab og om korruption i FN-systemet.

Den London-baserede somaliske sattelit-tv station, Universal TV, optog fra kulturfestivalen i Musikhuset. Tv-stationen sender senere et helt program fra begivenheden til millioner af seere over hele verden.

Link til omtalen på SomaliTalk: http://somalitalk.com/2010/05/31/shirweynhii-soomaaliyeed-ee-ka-dhacay-maalintii-khamiista-2705-2010-magaalada-2aad-ee-denmark-arhus/

Link til billedgalleri på SomaliTalk: http://picasaweb.google.com/somalitalk/Aarhus

Kulturel mangfoldighed i Århus

AarhuSomali arrangeres under mottoet: ”Mangfoldighed i Smilets by.”

Kulturfestivalen ligger nemlig i fin forlængelse af visionen for Århus Kommunes kulturpolitik, hvori ”kulturel mangfoldighed” og ”globalt udsyn med lokal indsigt” indgår som nogle af de vigtigste elementer.

Af denne vision fremgår det også, at ”borgerne skal opleve kunsten og kulturen som identitetsskabende, som et element i at opnå større indsigt i og forståelse af samtiden.”

Festivalen AarhuSomali lever i høj grad op til dette.

 

Læs om Tamam fra 8210 - kendt fra X-factor
Download program og løbeseddel for festivalen
Læs en række journalistiske artikler om dansk-somaliere i Århus