Ingen forskel på buschauffører

Klarer buschaufføren med somalisk baggrund sig lige så godt som buschaufføren med dansk baggrund bag rattet i en århusiansk bybus?

Ifølge direktøren for Busselskabet Århus Sporveje er der ingen forskel.

”Jeg ser dem ikke som somaliere. Jeg ser dem som buschauffører, og det hvad, det handler om. Vi har chauffører med mange forskellige baggrunde, og det handler om, at vi gerne vil have gode chauffører, for vi er jo til for passagerernes skyld.

Han fortæller, at sporvejene i alt har 640 chauffører, og at cirka 30 procent er af anden etnisk oprindelse end dansk. Hvor mange af dem, der er somaliere, ved han ikke. Den slags registreres nemlig ikke.

”Der er ikke forskel på om man oprindeligt er somalier, tyrker eller dansker. Hvis du passer dit arbejde, er det ens for alle,” siger Ibrahim Nur Ali.

I somaliske kredse i Århus taler man om, at der nu er 60-65 bybuschauffører med somalisk baggrund, og at gruppen er den største af de etniske minoriteter blandt sporvejenes chauffører.

Torben Høyer fortæller, at der ganske rigtigt er kommet en del flere somaliske chauffører de seneste år.

I orden at bede i pausen

Allerede før det blev moderne, har Busselskabet Århus Sporveje indstillet sig på at være en multietnisk arbejdsplads, oplyser Torben Høyer.

Somalierne er som regel muslimer, ligesom chauffører fra flere andre etniske grupper. Flere af dem vil gerne bede i arbejdstiden, og det klares uden de store problemer, fortæller direktøren.

”Vi har en regel om, at man lige stikker en finger i jorden og spørger andre chauffører i pauserummet, om det er i orden at bede. Og det er det som regel. Af og til opstår der dog problemer og uenigheder, men de bliver klaret af de nærmeste ledere,” siger Torben Høyer.

Han har hørt flere meget positive historier om de somaliske chauffører. Og det er han glad for.

”I Danmark er vi jo lidt bange for de fremmede, og de er omvendt lidt bange for os. Derfor er det rigtigt godt at få nogle af de positive historier frem,” siger direktøren.